Какво е гранитогрес?

Гранитогресът е вид керамична плочка, която се изработва от глина, кварц и фелзит. Той е изключително здрав и устойчив на износване, абразия, високи температури и влага. Гранитогресът може да има различни размери и цветове, а неговата повърхност може да бъде гладка или текстурирана, като наподобява натурален гранит. Този вид плочки се използва за облицовка на подове и стени в бани, кухни, търговски помещения и други обществени сгради.

Предимства на гранитогресните плочки

Гранитогресните плочки са популярен избор за подови и стенни настилки поради следните предимства:

• Издръжливост: Гранитогресът е изключително здрав и устойчив материал. Той е изработен от порцеланова керамика, обогатена с глина, който се изпича при високи температури. Това го прави изключително твърд и издръжлив на натиск, надраскване и абразия. Гранитогресът може да издържи на интензивна употреба и е подходящ както за вътрешни, така и за външни пространства.

• Разнообразие на дизайна: Гранитогресните плочки се предлагат в голямо разнообразие от цветове, текстури и декоративни ефекти. Те могат да имитират естествен камък, мрамор, дърво и други материали. Това позволява на хората да избират подходящия стил и визия за техния интериор или екстериор.

• Водоустойчивост: Гранитогресът е неабсорбиращ материал, който не позволява проникването на вода. Това го прави подходящ за бани, кухни и други влажни помещения. Гранитогресните плочки не се разрушават и не пукат при контакт с вода.

• Лесна поддръжка: Гранитогресните плочки са лесни за почистване и поддържане. Те не изискват специални почистващи препарати и могат да се почистват с обикновени почистващи средства и вода. Поради своята гладка повърхност, гранитогресът не задържа прах и мръсотия и е изключително хигиеничен.

• Устойчивост на топлина и огън: Гранитогресните плочки са устойчиви на високи температури и не горят. Това ги прави подходящи за полагане около камини, барбекюта и други области, които са изложени на топлина.

• Дълъг живот: Поради своята издръжливост и устойчивост на външни въздействия, гранитогресните плочки имат дълъг живот и се нуждаят от минимална поддръжка. Те не отделят вредни вещества и не съдържат химически препарати, което ги прави екологично чисти и здравословни. Гранитогресните плочки са дълготрайна инвестиция, която може да осигури дългосрочно красив и практичен интериор или екстериор.


Къде можем да използваме гранитогрес?

Гранитогресните плочки имат много разнообразни приложения в интериора и екстериора на жилищни и търговски сгради. Ето някои от техните практически приложения:

• Подови настилки: Гранитогресните плочки могат да бъдат използвани за подови настилки в кухни, бани, коридори и други части от дома. Те са издръжливи на натиск и тежест и се нуждаят от минимална поддръжка.

• Облицовки на стени: Гранитогресните плочки могат да бъдат използвани за облицовки на стени в бани, кухни и други помещения. Те са устойчиви на вода и пара и са лесни за почистване.

• Фасади на сгради: Гранитогресните плочки могат да бъдат използвани за облицовки на фасади на сгради. Те са издръжливи на външни въздействия, като например вятър, дъжд и слънце.

• За тераси и градини: Гранитогресните плочки могат да бъдат използвани за облицовки на тераси и градини. Те са устойчиви на външни въздействия и температурни промени и са лесни за почистване.

• За облицовки на барове и ресторанти: Гранитогресните плочки могат да бъдат използвани за облицовки на барове, ресторанти и други обществени места. Те са издръжливи и създават елегантен външен вид.

• За кухненски плотове и маси: Гранитогресните плочки могат да бъдат използвани за покриване на маси в ресторанти, кафенета и домашни кухни. Те са устойчиви на надраскване и температурни промени.

• За облицоване на камина: Гранитогресните плочки могат да бъдат използвани за изработка на камина. Те са устойчиви на високи температури и предлагат много естествен външен вид.

• За плочки на стълбища и балкони: Гранитогресните плочки могат да бъдат използвани за покриване на стълбища и балкони. Те са устойчиви на външни въздействия и могат да издържат на тежестта на множество хора.

• Плочки за плувни басейни: Гранитогресните плочки са издръжливи на химикали, които се използват за почистване на плувни басейни. Те могат да бъдат използвани за облицовки на дъното и стените на басейни.


Ето някои чести въпроси за гранитогресните плочки


• Какъв е размерът на гранитогресните плочки? - Гранитогресните плочки могат да бъдат в различни размери, включително 30х30 см., 60х60 см., 90х90 см., 60х120 см., 120х240 см. и други. Размерът зависи от конкретния производител и модел.

• Каква е цената на гранитогресните плочки? - Цената на гранитогресните плочки може да варира в значителна степен в зависимост от марката, размера и дизайна. Въпреки това, гранитогресът е по-евтин в сравнение с естествения камък като гранит или мрамор.

• Как се поставят гранитогресните плочки? - Гранитогресните плочки се поставят върху подготвена повърхност, като се използва специално лепило и замазка. Процесът може да бъде извършен от професионален майстор или от домашен майстор с определени умения и инструменти.

• Как се почистват гранитогресните плочки? - Гранитогресните плочки могат да се почистват с обикновени почистващи средства, като се избягва използването на абразивни материали, които могат да доведат до драскотини. Важно е да се избягва и използването на химически препарати, които могат да повредят повърхността.

• Каква е разликата между гранитогрес и естествен камък? - Гранитогресът е изработен от порцеланова керамика, която се изпича при високи температури. Той имитира естествен камък, но е по-евтин и по-издръжлив. Естественият камък, от друга страна, е уникален и неповторим, но може да бъде по-скъп и по-труден за поддръжка.


Допълнителна информация за любопитните читатели:


Как се изработват?

Гранитогресните плочки се изработват от пресован прах, като този компонент включва смола, пясък и глина, както и вода и пигменти. Етапите на обработка, през които минават гранитогресните плочки са смесване, пресоване, изгаряне и обработка на повърхността. Всички компоненти се пресоват при високо налягане, след което се изпичат при температура от около 1300 градуса. Резултатът е висококачествен и издръжлив материал.

Първоначално гранитогресните плочки започват да се използват в просторни зони, където върху подовите покрития пада огромно натоварване. Например, най-често се полага на обществени места с висок трафик или в складове, където има много оборудване и помощни транспортни средства.

В наши дни се в производствения процес се използват оцветители, които придават на гранитогресните изделия естетически характеристики. Ето защо, те вече се използват и като декоративни покрития: поставени на пода или на стените те украсяват пространството на интериори и екстериори. Гранитогресните плочки изглеждат красиво положени както на фасади на къщи, така и в интериорния дизайн на домове, офиси, магазини, заведения и други.

Такъв продукт се полага само с помощта на специално лепило, което му позволява да се залепи към повърхностите. Това означава, че облицовъчният материал ще бъде здраво закрепен към равнината на съответната повърхност, гарантирайки надеждност и дълги години на експлоатация.

В зависимост от характеристиките можете да изберете различни модели, като вземете предвид маркировките на опаковката: стенните плочки са маркирани с длан, а подовите плочки със знак на крак.


Характеристики

Гранитогресните изделия са перфектни както за битова, така и за промишлена употреба. Моделите, произведени в съответствие с GOST, имат много добри качествени характеристики:

• Гранитогресът е с ниско ниво на водопоглъщане. Тази стойност при този материал е по-малка от 0,05% от общата маса. Това означава, че той е подходящ за мокри и влажни зони, тъй като не абсорбира влага и следователно е устойчив на замръзване. Ето защо може да се постави и отвън.

• Прието е, че гранитогресните изделия могат да издържат повече от 50 пълни цикъла на замръзване и размразяване. Никой друг облицовъчен материал не може да издържи на такива условия. Поради тази причина останалите довършителни материали бързо губят своите естетически и практически свойства. Неговата устойчивост на по – ниски температури се дължи на факта, че гранитогресът е по-близо до камъка отколкото до теракотата.

• Устойчивост на покритието при удар. Добре е да се знае, че по скалата на устойчивост на механичен удар, гранитогресът е най-здравият облицовъчен материал. Той не се поврежда, не се надрасква и не се напуква от външни механични въздействия.

• Покритието е устойчиво на химикали. Не се влияе от почистващи препарати и много абразивни съединения. Смята се, че само флуороводородната киселина може да го деформира.

• Гранитогресът се отличава с много висока плътност и твърдост. Той е 7 от 10 точки според общоприетата класификация. Ето защо той служи в продължение на много десетилетия.

• Устойчивост на абразия. Гранитогресните плочки се използват главно като довършителни материали за декориране на стенни и подови повърхности. Ето защо е толкова важно този материал да запази първоначалния си вид за дълго време. Освен това практически не се износва дори при големи натоварвания.

• Гранитогресът има отлична здравина. Тестовете за якост на огъване сочат стойност от 55 MPa, което се счита за доста висока в сравнение с останалите опции. Има висока устойчивост на натоварване: повече от 2000 N. 

• Друга характеристика, която отличава гранитогресното покритие, е високият му коефициентът на устойчивост на повърхностно триене. Той издържа на интензивно, постоянно триене, което го прави подходящ за обществени зони, през които преминават голям брой хора всеки ден.

• Повечето гранитогресни изделия не променят цвета си от външни фактори, включително пряка слънчева светлина. Благодарение на това, те запазват интензивността на цвета и естетическата си привлекателност през годините.


Идеи за употреба

Гранитогресните плочки се използват както за стени и подове, така и за рецепции, плотове, первази, кухненски престилки, акцентни стени, тавани, външни облицовки, стълбища и фасади. Те могат да оформят и декорират цялото свободно пространство на дома, терасата или двора, чрез всеки познат метод. Използват се предимно в бани, кухни, тоалетни и коридори, но също така могат красиво да украсят кухнята, хола, спалнята, дневната и детската стая. 

Може да се комбинира кухненски гръб от лъскава гранитогресна облицовка с подобен вид плочки за пода. Плотовете в работната зона на кухнята могат да бъдат облицовани също с гранитогрес, като площта на престилката може да е облицована с подобно покритие. Тази хармонична комбинация изглежда едновременно елегантна и функционална.

Гранитогесните плочки могат да бъдат положени също така на пода в спалнята, но за това е необходимо да се използва отопляема конструкция. В тази стая е по-добре да използвате гранитогресни плочки, наподобяващи паркет. Това важи особено за леки модели, например плочки, които пресъздават избелен дъб. Покритието перфектно повтаря текстурата на дървото и има деликатен нюанс с бежови нотки, изглеждайки стилно и естетично.