Как се поставя гранитогрес с големи размери


Поставянето на широкоформатни гранитогресни плочки е процес, който изисква някои специални техники и инструменти, като от съществено значение е да се поставят от професионалисти с опит.

 Ето основните стъпки за поставяне на широкоформатни гранитогресни плочки:


 • Подготовка на повърхността: Повърхността, на която ще бъдат поставени плочките, трябва да бъде добре подготвена. Тя трябва да бъде равна, чиста и суха. Ако повърхността има неравности, те трябва да бъдат изравнени.
 • Приготвяне на мазилката/лепилото: За да се поставят широкоформатните гранитогресни плочки, се използва специална смес за гранитогрес. Тази мазилка се приготвя със смесване на специален лепилен прах с вода, според инструкциите на производителя.

 • Нанасяне на мазилката: Мазилката се нанася върху повърхността с помощта на зъбат нож или гладка мазилка, за да се създадат равни жлебчета. Това позволява на плочките да се залепят здраво към повърхността.
 • Поставяне на плочките: Плочките се поставят върху мазилката, като се натискат леко и се коригират, ако е необходимо. Препоръчително е да се използва инструмент, за да се поправят неравности в поставянето на плочките.
 • Изравняване на плочките: След като всички плочки са поставени, те трябва да бъдат изравнени, за да се получи равна повърхност. Това може да се направи с помощта на специални крепежни елементи.
 • Изчакване и фугиране: След като плочките са поставени и изравнени, те трябва да се оставят да изсъхнат за няколко часа, преди да се продължи с фугирането. Фугите се пълнят със специална фугираща смес, която се нанася върху повърхността на плочките с помощта на гладка мазилка или фугатор.
 • Почистване и поддръжка: След като фугите са напълнени и изсъхнали, плочките трябва да бъдат почистени от излишък от фугиращата маса. Последната стъпка е да се поддържат гранитогресните плочки чисти и поддържани редовно, за да продължат да изглеждат красиви и здрави.

Важно е да се обърне внимание на избора на подходящи материали и на професионален монтаж, за да се гарантира правилното поставяне и дълготрайността на залепването.


Защо широкоформатните плочки трябва да се поставят от професионалист?

Широкоформатните гранитогресни плочки трябва да се поставят от професионалисти, защото монтажът им изисква специални умения и инструменти. Едно от основните предимства на гранитогресните плочки е, че те могат да се поставят върху различни повърхности, но това не означава, че техният монтаж е лесен.

Ето някои от причините защо широкоформатните гранитогресни плочки трябва да се поставят от професионалисти:

 • Необходимост от специални инструменти: Монтажът на широкоформатни плочки изисква използване на специални инструменти като рязачки, нивелири, фугатори и други. Специалистите имат нужните инструменти и умения, за да монтират плочките коректно.
 • Избор на правилното лепило: Залепването на гранитогресните плочки изисква избор на правилното лепило, което да осигури здраво залепване на плочките. Професионалистите знаят какво лепило да използват в зависимост от конкретните условия и повърхности.
 • Избягване на грешки: Монтажът на гранитогресните плочки е процес, който изисква внимание към детайлите и опит. Неправилният монтаж може да доведе до неравномерно разпределение на тежестта върху плочките и да причини неприятности като напукване, нараняване или пореда на плочките.
 • Опит при подготовката на повърхността: За да се постигне добър резултат при монтажа на гранитогресните плочки, повърхността, върху която те ще се монтирни, трябва да бъде добре подготвена. Професионалистите знаят как да подготвят повърхността правилно, за да се избегнат проблеми по време на монтажа. Неправилно поставените широкоформатни плочки могат да доведат до няколко проблема, като например неравности в повърхността, надрасквания, скъсвания и дори счупвания на плочките, които могат да доведат до проблеми с държавността и водоплътността на настилката. Освен това, лошо монтираните плочки могат да създадат неприятна естетика и да намалят стойността на имота.

Така че, за да се гарантира правилният монтаж на широкоформатните плочки и да се избегнат тези проблеми, е препоръчително да се обърнете към професионалисти в областта на монтажа на плочки. Те ще имат нужните знания, опит и инструменти, за да извършат монтажа на плочките по най-добрия начин и да гарантират качеството и дълготрайността на настилката.