Термостатичен смесител

Термостатичните смесители за баня са отличен начин да създадете по-сигурна среда, поне що се отнася до ограничаването възможностите да се изгорите. Ето защо много домакинства, особено такива с няколко малки деца, често сменят обикновените смесител за душа с термостатичен такъв. В тази статия ще обърнем внимание на важността на термостатичните смесители.

 

Нека започнем с опасностите. Ако температурата на водата достигне 50 градуса по Целзий, тя може да причини изгаряне след 5 минути, тоест инстинктът на човек е да се отдръпне и да намали температурата. Когато обаче температурата надвиши 60 градуса, тогава вече всичко е въпрос на секунда, две и изгарянето на част от тялото е факт.

Проблем според експертите има и с едноръкохватковите смесители, които макар, че са удобни за ползване, при внезапно спадане на налягането, студената вода може да спре и върху ръцете да се излее гореща вода.

Ето защо термостатичните смесители са добро решение за защита от изгаряне. В зависимост от това, къде в дома ви са се случвали неприятните ситуации, можете там да използвате термостатичен смесител. Много често хората ги поставят като душ смесител, за да са спокойно, защото обикновено по време на душа тялото е  отпуснато и всяко нарушение на температурата може да доведе до шок.

Също така не е рядко използването на термостатичен смесител за мивката в банята. Напълно възможно е, ако често в кухнята има инциденти с гореща вода от чешмата, да поставите кухненски термостатни смесители. Те обаче имат различен дизайн, заради особеностите на мивката в кухнята.

Не е важно да знаете законите на физиката и начина по-който функционират термостатните смесители. Това което ви трябва, ако се интересувате да инсталирате в домашната баня, е да отделите бюджет, да намерите специалисти, който може да го постави и да се ползвате от отличните качества, които ще ви осигурят безопасно ползване на банята – поне що се отнася до температурните колебания на водата.  

Свързани продукти