Синя баня – безкрайно усещане

Имате афинитет към синия цвят – според дизайнерите и брокерите на недвижими имоти сте късметлии. Синята баня създава безкрайно усещане, а цветът като такъв присъстващ в интериора увеличава цената на дома. Какво ги кара да смятат това? Нека да разберем.

 

В България повечето бани са традиционни като интериорен дизайн, това значи, че бялото преобладава. Когато към него обаче се добавят сини елементи: синя стена, сини плочки, синьо оцветени мебели за баня, традиционното се превръща в модернистично.

 

Свежо и светло усещане в банята се постига в комбинация от бели мебели за баня, и бледо сини стени, и полирани смесители за баня в цвят хром. Тази комбинация е път към така необходимото светло усещане в интериора на банята.

 

Тюркоазеният цвят, синьо зеленикавото и бялото в банята пък отварят съвсем нов поглед в интериора. Те са основата за една по-тъмна сякаш подводна среда, в която усещането е като за потапяне в помещението. Още едно чувство, което е задължително когато искате да почувствате релаксация и отмора от стреса.

 

Последните години много силен тренд са тюркоазено сините стенни плочки за баня, които покриват почти цялата стенна площ в банята. Формите не са традиционно квадратни и създават усещането за нещо наистина луксозно като решение. Отговор на този тренд идва от мозаечните плочки за под, които пресъздават страхотна модернистична настилка в различните нюанси на синьото.

 

Дотук говорихме за стойност и естетика, но откъде идва това безкрайно усещане, за което загатнахме в началото. То се базира на символика и явно психологическо въздействие на синия цвят. Все пак безкрайното синьо море и небе са определящи за сетива и за това как схващаме необятността на пространството, и вместо усещане за забързан ритъм, синьото забавя времето и сякаш ни потапя в неговия безкрай.

Свързани продукти