Почистване на плочки в банята

Да почиствате сами плочките в банята е почти изкуство. Поне така излиза от стотиците статии по темата в Интернет. За да не объркваме още повече собствениците и домакините, които сами почистват плочките в банята си, в този текст ще предложим по-различен подход.

Принципно много от съветите, които можете да срещнете в нета са насочени към един унифициран подход. Без значение дали почиствате керамични плочки или гранитогрес, плочки от камък и т.н. забелязва се повърхностен подход сякаш всичко е едно. Това обаче е грешно.

 

Да вземем пример с гранитогресните плочки в банята. Те може да са неглазирани, може да са глазирани, така че подходът трябва да е различен. При глазираният гранитогрес грижите за почистването са много по-малко. Заради естеството на тяхната повърхност, те са по-лесни за почистване, нямат нужда от специална поддръжка и други процедури. Неглазираният гранитогрес обаче е по-порьозен и затова се изисква по-особена грижа. Общото обаче е да почиствате редовно с моп, метла, дори прахосмукачка, а петната, които попаднат върху плочките трябва моментално да се почистват.

 

Почистването на фугите между плочките пък е съвсем друга работа. При този вид почистване се изискват специални мерки, за да може всичко да е ефективно. Най-често срещаните оръдия за почистване са четката за зъби или друга малка четка. И ако при керамичните плочки можете да ползвате оцет или разтвор със сода, то за фугите трябва да имате по-силни почистващи вещества: белина или алкални разтвори за почистване. В общи линии не трябва да използвате киселинни почистители, когато дойде време да чистите фугите.

 

Насочихме вниманието в този текст не към самите методи на почистване на плочки в банята, но на това да бъдете внимателни когато подхождате към различните повърхности. Подовите плочки в банята може да се почистват много различни от стенните, или може да има различни начини за отстраняване на петна и замърсявания. Гранитогресните плочки също имат своята специфика, да не говорим за други видове популярни плочки за баня, които обаче не са от керамични смеси. Така че проверявайте предварително всяка информация и внимавайте със смесите, които ползвате за почистване на плочките в банята.

Свързани продукти