Какво е модерност и какво е модно в банята

Не случайно отваряме тази тема, защото има разлика в двете понятия, които карат потребителите да изпитват затруднение. Може би ще се изненадате, но модерността е свършила някъде след Втората световна война, поне според критиците. Какво общо има това с обзавеждането за баня? Всичко създадено като идеи за обзавеждане в банята се е случило именно през ерата на модерността, която трудно може да бъде определена, но нейните резултати се виждат и днес.

 

В този смисъл, модно е това, което е най-продавано в момента, но е разновидност на достиженията на модерността. Всички приложения в банята, тоалетни, санитарен фаянс, плочки за баня са си проправили път в оформянето на едно специално интимно помещение, което е част от съвременния дом. Днес модерността може да бъде разпозната във всяка една съвременна баня, независимо от стила в по който е обзаведена.

 

Модата се сменя редовно, една година са модерни черно белите плочки за баня, през друга се завръщат мивките за баня на пиедестал, имало е години окачените тоалетни са били инсталирани масово, но самата конфигурация и удобството, разпределението, всички те остават като наследство от модерността.

 

Нека да вземем за пример ваната. Започнала да набира все по-голяма популярност през 19 век като масов продукт за баня и то в доста красиви и стилни форми, през 20 век в един момент сякаш ваната излиза от мода. Душът набира все по-голяма популярност, но след като минава и неговата ‘мода’, хората решават, че ваните не са толкова зле в крайна сметка. Така днес имаме невероятно разнообразие на луксозни свободностоящи вани, вани с хидромасажни функции, вани за вграждане и т.н. 

 

Едно от основните качества на модерността е нейната гъвкавост, тоест тя лесно приспособява полезни решения за хората в техния бит и също толкова лесно ги отхвърля. Модата като нещо временно, е само функция на модерността. Така че като потребители, които търсите нещо ‘модерно’ не се съобразявайте с това, което е на мода, а с това, което ще ви приляга най-добре в банята ви като практичност и естетически стил.

Свързани продукти