Халати и хавлии. Микрофибър или памук – кое да изберем?

Микрофибърът е материя направена от много фини влакна. Едно такова влакно няма особена сила, но когато са събрани на едно място повече, то тогава те имат и здравина. Честите пранета обаче може да доведат до протриване на плата и съответно неговото късане.
 

 

Микрофибър с естествен произход е склонен на свиване след първото пране. И двата вида плат трябва да се гладят редовно, за да изглеждат добре.
 

 

Важна разлика има и в поддържането на памука и микрофибъра. Памукът има склонност да поема петна и влага, което довежда до неговото по-често пране и по-трудно съхнене. За разлика от него, бельото от микрофибър се пере по-лесно, защото гъстотата на нишките не поема замърсявания. Поради тази причина и съхне по-лесно.
 

 

Още една друга важна разлика е начинът на съхранение. Когато сгънете памукът той изглежда дебел и това би било пречка за съхранение в по-тесни места. Микрофибърът от друга страна е доста по-лек и тънък и можете да го съхранявате навсякъде. Цената на двата материали обикновено зависи и от това как са направени. По принцип микрофибърът струва по-евтино от памука. Както виждате памукът и микрофибърът са много добри материали за спално бельо. Решението кой от двата ще използвате е въпрос на личен избор и предпочитания.

 

 

Ако искате лесна поддръжка и съхранение, но и високо ниво на комфорт, то изберете микрофибър. Ако пък сте от хората, които искат да имат повече естетика в спалнята си и нямат нищо против да похарчат малко повече пари за спално бельо, то правилният избор за вас е спалното бельо направено от египетски памук.